1. Ocena wpływu obecności sukralozy (E955) w diecie na metabolizm białkowy i węglowodanowo - lipidowy. Badania modelowe.
2. Ocena wpływu, na modelu zwierzęcym, składu diety oraz sposobu jej suplementacji (uzupełniająca lub nadmiarowa) wybranymi witaminami z grupy B na stężenie insuliny i kortykosteronu w surowicy krwi.
3. Wpływ stosowanych w przetwórstwie żywności substancji dodatkowych na wybrane tory metaboliczne organizmu szczura.
4. Wpływ składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na metabolizm lipidów i lipoprotein oraz gromadzenie i peroksydację lipidów w narządach u szczura.
5. Wpływ składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B na stężenia hormonów i wskaźników gospodarki wodno-elektrolitowej i mineralnej u szczura.
6. Wpływ suplementacji diety wybranymi witaminami z grupy B na status antyoksydacyjny krwi i aktywność enzymów antyoksydacyjnych u szczura.
7. Żywienie w wieku starszym - jak być zdrowym, sprawnym i…szczuplejszym.
8. Wszechstronna aktywizacja seniorów.
9. Żywieniowa profilaktyka niedowagi, nadwagi i otyłości u młodzieży w okresie skoku pokwitaniowego.
10. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży szczególnej troski opiekuńczo – wychowawczej.
11. Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia oraz prozdrowotna edukacja żywieniowa dzieci i młodzieży z zespołem Downa.
12. Żywieniowa profilaktyka niedowagi, nadwagi i otyłości u młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie.
13. Kreowanie zdrowego modelu żywieniowego promującego spożycie ryb oraz produktów rybnych wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych w Szczecinie.
14. Wpływ składu diety na poziom estrogenów E II u miesiączkujących i nie miesiączkujących kobiet po mastektomii.
15. Ocena spożycia ilości i rodzaju lipidów przez dzieci w okresie skoku pokwitaniowego.
16. Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i stylu życia oraz edukacyjne warsztaty żywieniowe młodzieży szczecińskich szkół gimnazjalnych.
17. Wpływ zmian nawyków żywieniowych i składu diety na skład ciała kobiet w okresie menopauzalnym.