Aktualności

Odwiedziny dr Marty Henriques

Dnia 11 maja 2018 r. Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności odwiedziła dr Marta Henriques z Department of Food Science and Technology, College of Agriculture – Politechnika w Coimbrze, Portugalia. Podczas wizyty dr Henriques zapoznała się bliżej z tematyką badań prowadzonych w naszym Zakładzie, a także wygłosiła wykład otwarty na temat innowacyjnych możliwości wykorzystania białek serwatkowych. Odwiedziny te były wynikiem współpracy naszego Zakładu z Politechniką w Coimbrze nawiązanej przez dr inż. Katarzynę Skryplonek, która w roku 2017 odbyła tam kilkumiesięczny staż naukowy. Dotychczasowa współpraca zaowocowała już wspólnymi publikacjami. Rewizyta dr Henriques pozwoliła na zacieśnienie współpracy oraz omówienie szczegółów stażu naukowego planowanego przez Doktorantkę oraz studentki ZTMiPŻ.

Mleczne smakołyki

W dniach 19 i 24 kwietnia 2018 r. w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności odbyły się warsztaty pt. „Mleczne smakołyki – lody, jogurty oraz masło”, w których udział wzięli uczniowie klas czwartych Szkoły Podstawowej nr 7 im. Heleny Raszki w Szczecinie. 

Promocja WNoŻiR

Dnia 9 kwietnia 2018r. Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności zrealizował zajęcia warsztatowe, których uczestnikami byli uczniowie klas trzecich Zespołu Szkół Budowlanych w Szczecinie.

5708.jpg

Dnia 22 lutego 2018 r. w ramach promocji WNoŻiR w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności oraz w Katedrze Technologii Żywności zorganizowano warsztaty dla uczniów  technikum żywienia z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie. Warsztaty zrealizowane w ZTMiPŻ miały tytuł "Galanteria mleczna na miarę każdego zacisza domowego".

Warsztaty

W dniach 13 i 14 lutego 2018r. zorganizowano warsztaty dla uczniów  klas 1-3 I Szkoły Podstawowej Montessori Bona Ventura oraz klasy 5 Szkoły Podstawowej nr 7 ze Szczecina pt. "Smakołyki z mleka na Walentynki". Zajęcia odbyły się w ramach współpracy Szczecińskiego Oddziału PTTŻ (http://www.pttz.zut.edu.pl/) oraz Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa.

Festiwal Nauki 2017

Dnia 21 oraz 22 września 2017r.. w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności w ramach organizowanego Festiwalu Nauki zrealizowano warsztaty w zakresie „Smakołyki z mleka”, w których wzieli udział uczniowie szkół SP 30 oraz SP 35 ze Szczecina.

W zakresie proponowanych warsztatów, posiłkując się przygotowanymi recepturami, uczestnicy nabyli umiejętność wyrobu w warunkach domowych wybranych „smakołyków z mleka” tj. lodów śmietankowych, cytrynowych i migdałowych, tradycyjnych mlecznych napojów fermentowanych takich jak jogurt i kefir oraz masła smakowego (paprykowe, czosnkowe, koperkowe). Wszystkie otrzymane produkty były degustowane przez zgromadzoną młodzież, która bardzo pochlebnie wypowiadała się o jakości sensorycznej ocenianych napojów. Warto również nadmienić, że w ramach zajęć udało się zrealizować mini wykład, który pozwolił słuchaczom zgłębić tajniki wiedzy jak ważne jest wzbogacanie diety w mleczne produkty fermentowane (kefiry, jogurty i maślanki) jak również zachęcił uczestników do degustacji przygotowanych produktów.

 

 

Promocja Wydziału

W dniu 28 września 2017 w ramach promocji Wydziału przeprowadzono warsztaty z uczniami klasy IV SP nr 35 w Szczecinie. Zajęcia przeprowadzono we współpracy z Katedrą Technologii Żywności, która zaznajomiła uczniów z technologią produkcji wyrobów piekarniczych.