Festiwal Nauki i Promocja Wydziału

Festiwal Nauki 2017

Dnia 21 oraz 22 września br. w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności w ramach organizowanego Festiwalu Nauki zrealizowano warsztaty w zakresie „Smakołyki z mleka”, w których wzieli udział uczniowie szkół SP 30 oraz SP 35 ze Szczecina.

W zakresie proponowanych warsztatów, posiłkując się przygotowanymi recepturami, uczestnicy nabyli umiejętność wyrobu w warunkach domowych wybranych „smakołyków z mleka” tj. lodów śmietankowych, cytrynowych i migdałowych, tradycyjnych mlecznych napojów fermentowanych takich jak jogurt i kefir oraz masła smakowego (paprykowe, czosnkowe, koperkowe). Wszystkie otrzymane produkty były degustowane przez zgromadzoną młodzież, która bardzo pochlebnie wypowiadała się o jakości sensorycznej ocenianych napojów. Warto również nadmienić, że w ramach zajęć udało się zrealizować mini wykład, który pozwolił słuchaczom zgłębić tajniki wiedzy jak ważne jest wzbogacanie diety w mleczne produkty fermentowane (kefiry, jogurty i maślanki) jak również zachęcił uczestników do degustacji przygotowanych produktów.

 

 

21_września_1.jpg21_września_2.jpg21_września_3.jpg21_września_4.jpg22_września_2.jpg22_września_1.jpg22_września_3.jpg22_września_5.jpg22_września_4.jpg

Promocja Wydziału

Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności prowadzi również warsztaty z zakresu produkcji wyrobów mleczarskich. Zajęcia te skierowane są zarówno do uczniów szkół podstawowych, jak i szkół średnich. Treści przekazywane w ramach zajęć dostosowywane są do wieku uczestników. Uczniowie mają możliwość samodzielnej produkcji oraz oceny jakości takich wyrobów mleczarskich jak lody, masło, maślanka oraz mleczne napoje fermentowane. Ponadto zajęcia promują wiedzę na temat znaczenia produktów mlecznych w zbilansowanej diecie.

Serdecznie zapraszamy szkoły do udziału w warsztatach. Szczegółowe informacje dostępne są pod numerami telefonów:

dr hab. inż. Izabela Dmytrów: tel. +48 91 449 65 00, email izabela.dmytrow@gmail.com 

dr inż. Anna Mituniewicz-Małek: tel. +48 91 449 65 11, email aniamalek4@wp.pl 

W dniu 28 września 2017 w ramach promocji Wydziału przeprowadzono warsztaty z uczniami klasy IV SP nr 35 w Szczecinie. Zajęcia przeprowadzono we współpracy z Katedrą Technologii Żywności, która zaznajomiła uczniów z technologią produkcji wyrobów piekarniczych.

IMG_20170928_092649.jpgIMG_20170928_092634.jpgIMG_20170928_114703.jpgIMG_20170928_090043.jpgIMG_20170928_112138.jpgIMG_20170928_094728.jpgIMG_20170928_094000.jpgIMG_20170928_092914.jpg